REPER îi cere președintelui Klaus Iohannis să prezideze de urgență o ședință de guvern pentru Educație

Partidul REPER îi solicită președintelui României să ceară convocarea unei ședințe de guvern de urgență, doar cu tema educației pe ordinea de zi, și să o prezideze conform prerogativelor constituționale care îi dau acest drept. 

Este clar că în acest moment dialogul dintre reprezentanții guvernului PSD-PNL și sindicatele din educație nu poate duce decât la prelungirea grevei și la punerea în pericol a examenelor naționale.

Având în vedere prelungirea grevei generale în Educație, Președintele României are obligația, în calitate de mediator în societate, profesor și de inițiator al proiectului eșuat România Educată, să acționeze de urgență pentru găsirea unor soluții pe care guvernul de coaliție Ciucă-Ciolacu este incapabil să le propună.

„Preşedintele Iohannis trebuie să lase în acest moment orice altă agendă paralelă cu frământările din societate şi să îşi exercite rolul constituțional de mediator. Îi cerem să convoace de urgență o şedință de guvern pe care să o şi prezideze, pentru că profesorii României merită toată atenția preşedinției şi executivului. Primii paşi către dobândirea demnității şi îndeplinirea misiunii sociale a celor care educă o țară sunt salarizarea şi resursele pe care le au la dispoziție pentru a-şi face meseria în condiții decente. Dar astăzi nu vorbim doar despre aceste aspecte. Vorbim despre un pachet al legilor educației falimentar şi feudal, care trebuie retrimis în parlament, vorbim despre planuri-cadru care ignoră reguli de bază ale cunoaşterii şi dezvoltării gândirii critice, vorbim despre inechitate şi sărăcie la care tot profesorii trebuie să găsească, creativ, soluții punctuale, pentru a permite accesul egal la educație, în condiții foarte inegale de trai.  Nu este responsabilitatea profesorilor. Este responsabilitatea guvernului să pună pe masă aceste soluții, iar a preşedintelui să se asigure că acest lucru se întâmplă cu prioritate, acum. REPER a propus soluții concrete la problemele din educația românească, https://shorturl.at/akQ14. Nu trebuie să reinventați roata, ci să lucrați cu experți şi în interesul public pentru a avea o Românie cu adevărat educată”, declară Ramona Strugariu, copreședintă a Partidului REPER.

„Președintele Klaus Iohannis nu a mai prezidat o ședință de guvern de la celebrii elefanți din justiție. Acum este din nou o situație excepțională unde trebuie să intervină pentru că lucrurile au ajuns prea departe. Greva din învățământ afectează și elevii și părinții și este nevoie de mediere de la cel mai înalt nivel, având în vedere incapacitatea coaliției de a rezolva problema prin negociere cu sindicatele”, declară Dragoș Pîslaru, copreședinte al Partidului REPER.